SMAKRIK HONUNG

Burken i din hand innehåller ren och smakrik honung som har tagits fram tillsammans med Melin Fastigheter. Välkommen!

Melin Fastigheter

Välkommen till Melin Fastigheter! Med fastigheter i centrum och andra attraktiva områden i Ängelholm riktar vi oss till dig som letar lägenhet eller lokal i vår underbara kuststad. Vare sig du föredrar välbevarade designdetaljer från svunna tider eller nybyggen har Melins något för dig.

Vi på Melin Fastigheter är 14 anställda som ansvarar för fastighetsunderhåll och som hjälps åt att ge våra hyresgäster en bra boendeservice. Vår styrka ligger i att vi är ett lokalt ängelholmsföretag som nästan uteslutande äger fastigheter i den centrala delen av staden. Företaget etablerades i början av 1980-talet och ägs sedan dess av familjen Melin. Bolaget och dess dotterbolag äger och förvaltar cirka 900 lägenheter och 17 000 m² lokaler.

slungdatum på burkarna

Lönnhässle Bigård skördar honung flera gånger varje säsong. Varje omgång hanteras separat vid slungningen och tappas därefter på burk. Datumet när honungen slungas skriver vi på burken för att du ska kunna välja honung från den del av sommaren som du tycker smakar bäst. Honungssmaken avgörs nämligen från vilka blommor bina har samlat nektar.

Honungen håller länge!

Vanligtvis brukar man säga att honung har en hållbarhet på 2-3 år i oöppnad förpackning. Men den håller betydligt längre än så. Man har hittat honung i pyramiderna i Egypten som var fullt ätbar. Tänk på att alltid förvara din honung mörkt och svalt.

Vad är honung?

Bina samlar blommornas nektar och omvandlar den till honung som lagras i vaxkakorna i bikupan. När bina torkat honungen har den en vattenhalt under 20% och då sätter de ett vaxlock över cellerna. Då vet biodlaren att honungen är mogen och kan skörda.

När biodlaren skördat avlägsnas vaxlocken och vaxkakan placeras i en slunga. Där slungas honungen ur vaxkakorna och därefter silas honungen så den blir fri från vax och andra partiklar. Nu har vi flytande honung. De tomma vaxkakorna sätts tillbaka i kuporna så bina kan reparera dem och fylla på med ny honung.

Så småningom bildas kristaller i honungen. Hög halt av druvsocker ger snabbare kristallisering. För att få en jämn och slät konsistens rör man honungen ett par gånger om dagen tills man ser att den börjar tjockna och inte är genomskinlig längre. Då tappas den på burk.

nyslungad honung

All nyslungad honung är flytande. Efter en tid bildas det kristaller i honungen som kommer göra den fast. Hur lång tid det tar beror på sammansättningen mellan druvsocker och övriga sockerarter. All honung som skördas i Skandinavien kristalliserar sig efter en tid. Önskar man få en kristalliserad honung flytande igen kan man sätta den i ett varmt vattenbad, max 40 grader.

Nyslungad flytande honung är oftast mörk i färgen. Den kristalliserar långsamt och får lätt grova kristaller, vilket kan uppfattas som om att man blandat i strösocker. Fast honung är oftast ljus i färgen och kristalliserar snabbt. Biodlaren har rört honungen så den fått finare kristaller och uppfattas därför som len och slät.

Rimfrost, vad är det?

En honung med extra låg vattenhalt kan ”krympa” något i burken när den kristalliserar sig. Då bildas det som kallas rimfrost. Det ser ut som vit frost mellan glaset och honungen. Det är helt naturligt och ett betyg på att bina gjort ett bra jobb med att torka honungen så den fått en vattenhalt en bra bit under 20%.

Intressant information

Honung är nyttigt

Vanligt socker från sockerbetor innehåller enbart tomma kalorier och inget annat. Jämför det med honung som innehåller enzymer, vitaminer, aminosyror, inhibiner, aromämnen och mineraler.

Honung i butik

Köper man flytande honung i butiken så är den ofta värmebehandlad vid en temperatur på 85 grader. Då förblir honungen flytande men har också förlorat de flesta av sina nyttiga egenskaper som enzymer och sin bakteriedödande effekt.

Honung till 100%

Ordet honung är skyddat genom ett EU-direktiv och får endast användas på produkter som kommer från söta ämnen som bin samlat i naturen. Tillsätts fruktsocker eller vatten får den inte längre kallas honung.

Hjälp naturen

hyr en bikupa

kontakt & hitta hit

Telefon

0708 48 02 20

E-postadress

info@lonnhassle.se
Besöksadress
Lönnhässle Bigård AB
Åslidenvägen 479
266 91 Össjö
Postadress
Exportgatan 3
262 73 Ängelholm